“Ikariotikoyunbabarrange” (2015), klassiek gitaar

Op jonge leeftijd begon Martin met het schrijven van liedjes voor verschillende bands waar hij deel van uitmaakte. Tijdens zijn studie klassiek gitaar ontwikkelde het schrijven van liedjes zich naar meer complexe en instrumentale composities. Tegenwoordig componeert Martin voor de klassieke gitaar en voor verschillende ensembles zoals Kluster5. Inspiratie voor de composities komt van veel kanten, maar zijn ideeen ontwikkelen zich voornamelijk tijdens lange reizen en het ontdekken van verschillende plekken op aarde.  Voor Martin is improvisatie is ook een sleutel element in zijn muzikale leven en het helpt om zijn composities te ontwikkelen. Daarnaast houdt hij van muziek arrangeren voor verschillende instrumenten. Hieronder vindt u een voorbeeld van een van zijn werken en arranegementen.

Ikariotikoyunbabarrange is gebaseerd op een oude Griekse dans uit Ikaria: de Ikariotiko. Deze compositie is een mengeling, een soort arrangement tussen deze dans en het werk ‘Koyunbaba’ van Carlo Domeniconi. Zo kwam Martin tot de titel van zijn creatie: “Ikariotiko – Koyunbaba – Arrange”. De muziek ontwikkeld zich in de loop van het stuk tot de uiteindelijke melodie van de Ikariotiko, maar het thema zit reeds verstopt in het begin van de compositie.

“Orewoet” (2016), klassiek gitaar

Orewoet is een oud Nederlands begrip bedacht door de dichteres Hadewijch in de middeleeuwen. Er wordt veel gespeculeerd over de betekenis van het woord en een ervan vat het woord samen als de betekenis van het gevoel dat ontstaat tussen hoop en wanhoop.

“Abakaba” (2016), voor ensemble Kluster5, hedendaagse muziek

Abakaba is een 4 stemmige canon die origineel gecomponeerd werd voor Gitaar, Viool, Bariton Saxofoon, Piano en Vibrafoon. De instrumentatie staat echter niet vast en kan zodoende door elke willekeurige instrumenten groep gespeeld worden. Er wordt vrijheid aan de uitvoerende musici gegeven doordat zij niet vastzitten aan een bepaalde volgorde van de canon, maar zij kunnen kiezen welke van de 4 canon stemmen ze na elkaar spelen. Zo ontstaan er telkens nieuwe muzikale kleuren.

 

Arrangementen

“Is this the world we created?” (2014), Queen, voor klassiek gitaar

“Spain” (2015), Chickorea, voor Kluster5 ensemble

“Aan de Amsterdamse grachten” (2016), Pieter Goemans, voor klassiek gitaar

Website by Webroots